September 28, 2024

Arheolozi su u Kosta Rici otkrili kamene sfere impresivnih dimenzija na obližnjem malom ostrvu Isla del Caño, kao i u Dikis delti gde je prethodno pronađeno preko 300 sličnih kamenih sfera.

Zvanična teorija je da su ove sfere izradili pripadnici takozvane Dikis (engl. Diquís) kulture koja je živela na ovim prostorima od 8. do 15. veka. Tokom ovog perioda oni su formirali prostrana utvrđenja i zajednice, izrađujući objekte od keramike, kostiju i zlata. Kamene sfere su očigledno bile od velikog značaja za ovaj narod jer su se nalazile u centralnim delovima njhovih naseobina.

Arheološki tim je ovom prilikom iskopao ukupno šest sfera. Međutim, usled nepovoljnih atmosferskih uslova otpočela je njihova brza degradacija, tako da su arheolozi bili prinuđeni da sfere zakopaju nazad kako bi ih sačuvali za neka buduća pokolenja istraživača.

Ono što novinari koji su preneli ovu vest nisu postavili kao pitanje jeste – da li postoje čvršći dokazi o tome da ove kamene strukture zaista pripadaju Dikis civilizaciji, kao i koja je konkretno njihova uloga bila? Takođe, bilo bi zanimljivo objasniti na koji tačno način je utvrđena starost sfera jer, kao što znamo, utvrđivanje starosti uz pomoć metode C-14 ne bi moglo pouzdano primeniti u ovom slučaju, ili barem ne kao direktna potvrda starosti. Ono što je verovatnije jeste da su same sfere mnogo starije od zvaničnih pretpostavki i da su ih civilizacije poput Dikisa, samo zatekle na tim prostorima i integrisale kroz svoju kulturu. Za njih bi ti objekti svakako imali visok religiozni i kulturni značaj jer su ti narodi bili svesni da su ih ostavile neke davne civilizacije koje su bile na daleko višem stepenu razvoja od njih samih.

Izvor: https://www.heritagedaily.com/2022/04/archaeologists-excavate-giant-stone-spheres-in-costa-rica/143313?amp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *