September 28, 2024
"Nebesko Oko"

Kako se navodi u izveštaju kineskih naučnika, njihov teleskop “Nebesko Oko” je vrlo verovatno detektovao signale udaljene vanzemaljske civilizacije. Astronomi sa Pekinškog univerziteta su otkrili nekoliko slučajeva za koje sumnjaju da pripadaju tehnološki naprednim civilizacijama izvan našeg Sunčevog sistema.

Njihov teleskop “Nebesko Oko” je najveći radio teleskop na svetu i od 2019. ima za zadatak da osluškuje signale iz dubokog svemira. Još 2020. godine su uočena dva zanimljiva signala potencijalno veštačkog porekla, da bi u 2022. godini taj broj bio povećan za još jedan sumnjivi signal.

Kineski naučnici kažu da još uvek vrše analize ovih elektromagnetnih signala pre nego što mogu da donesu konačne zaključke, ali za sada preliminarni rezultati pokazuju da se ovi signali izdvajaju od ostalih.

Ovo su do sada najznačajnije vesti iz oblasti radio-astronomije baš iz razloga što dolaze iz države kao što je Kina. Dobro je poznato da Kina ne bi dozvolila urušavanje kredibiliteta svojih institucija ukoliko bi se pokazalo da se rezultati lažirani ili još gore – posledica neadekvatnih naučnih procedura. Ostaje nam da sačekamo konačne analize i eventualne nove detekcije. Ovo je samo još jedna u nizu vesti koje ukazuju da najverovatnije nismo sami u svemiru. Ostaje samo da se vidi ko su nam cimeri i koliko su zapravo tehnološki napredniji od nas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *