September 28, 2024

Naučnici sa univerziteta Lund u Švedskoj su uspeli da razviju tip molekula na bazi prostog hidro-ugljenika koji ima slične karakteristike kao tranzistor. Ovo bi moglo da otvori nova poglavlja u nauci i elektronskoj industriji, kako iz ugla neslućenih načina primene tako i sa aspekta održivog razvoja.

Danijel Štrand, istraživač u oblasti hemije na pomenutom univerzitetu kaže da su uspeli da razviju molekul koji menja oblik i provodnost kada je izložen električnom potencijalu. Na primer, ukoliko ubacimo dva elektrona u sam molekul, on će promeniti oblik i postati provodnik, što je identično kako se ponaša tranzistor kada pređe iz stanja 0 u stanje 1.

Možemo samo da zamislimo koje primene bi ovakva tehnologija mogla naći u budućnosti. Električni uređaji čija veličina bi se merila mikroskopskim jedinicama bi otvorila vrata novim dostignućima u oblasti inženjerstva, medicine, industrije itd. Verovatno najspekulativnija primena bi mogla da se pronađe u aeronautici i svemirskim istraživanjima, gde poslednjih godina preovladava ideja da bi sledeća generacija svemirskih brodova i istrživačkih letilica trebalo da bude veličine reda mikrona. Razlog tome je zbog same energije koja je potrebna za intrastelarna putovanja, kao i usled ograničenja da se razvije veća brzina kretanja sa trenutnim konvencionalnim pristupom izgradnje letilica.

Izvor: https://phys.org/news/2022-02-molecule-pave-mini-transistors.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *